Uitvoering oratorium De Schepping

Ons koor voert op zaterdag 27 oktober het oratorium De Schepping van Johan Bredewout uit.
Dit oratorium vertelt over de schepping van de aarde zoals dat te lezen is in het Bijbelboek Genesis. God heeft met heel veel liefde en zorg de aarde met alles wat daar op is gemaakt en de mens daarover het beheer gegeven.

In deze tijd waarin de zorg om de klimaatveranderingen, veroorzaakt door misbruik van de aarde, steeds groter wordt, is het niet verkeerd om het publiek eraan te herinneren dat we de aarde slecht in bruikleen hebben. Het oratorium zet aan tot nadenken.

V.Z.O.S. staat onder leiding van dirigent Adriaan Hoek. Medewerkende musici zijn: Dies van den Berg (piano), Alisa van Dijk (viool), Severin van Dijk (fluit) en Rik Melissant (orgel).

Ook het kinderkoor De Sjofar uit Zierikzee o.l.v. Ellen van den Hoek werkt aan deze avond mee.

Aanvang 19.30 uur, de toegang is gratis. Aan het einde wordt wel een collecte gehouden als tegemoetkoming in de kosten.

Aanvang repetities VZOS

Ons koor start op maandagavond 20 augustus a.s. weer met de wekelijkse repetities.

Het koor is altijd op zoek naar nieuwe zangers en zangeressen en deze zijn dan ook van harte welkom om op proef een repetitie mee te maken. Met name bassen en tenoren worden uitgenodigd voor een proefrepetitie.

Het koor is volop bezig met het instuderen van het oratorium Schepping dat zij op zaterdag 27 oktober in Oosterland hoopt uit te voeren. Ook bestaand repertoire wordt opgefrist en natuurlijk worden (nieuwe) kerstliederen ingestudeerd voor de kerstnachtdienst in Oosterland op 24 december 2017.

De vaste repetitieavond van V.Z.O.S. is maandagavond, aanvang 19.45 uur in dorpshuis Oosterhof aan de St. Joostdijk 27 te Oosterland. De repetitieavond duurt tot 21.45 uur met om 20.45 uur een korte koffie/thee pauze.

Jubilaris gehuldigd

Tijdens onze laatst gehouden ledenvergadering (26-02-2018) werd ons lid Willy van der Sande-Kooman in het zonnetje gezet. Dit jaar is zij namelijk 40 jaar lid van V.Z.O.S.  Namens het koor werd haar door de voorzitter een fraai ‘plastiek’ overhandigd en natuurlijk waren er bloemen. Na een kort overzicht van ‘veertig jaar in vogelvlucht’ wenste de voorzitter haar nog vele jaren zangplezier toe. (Foto: H. van der Bie)

Jubilaris Willy van der Sande ontvangt uit handen van voorzitter Wim de Valk het plastiek behorend bij 40 jaar lidmaatschap (foto: Hans van der Bie).

VZOS in Kerstsfeer

Op 24 december 2017 mochten we weer onze medewerking verlenen aan de Kerstnachtdienst van de Hervormde gemeente in Oosterland. Deze dienst stond onder leiding van ds. G. Sinke.

In een sfeervol versierde Jodocuskerk zongen we onder andere ‘Eeuwen geleden’, ‘Want een Kind is ons geboren’, ‘In His love’, ‘For unto us a Child is born’, ‘He shall feed His flock’, ‘Hoor de eng’len zingen d’eer’ en natuurlijk ‘Stille nacht’.

Na afloop ontvingen we nog een fraaie actiefoto, gemaakt door Marianne Ketting-van der Goot. En hoewel het Kerstfeest al weer enige tijd achter ons ligt willen we u deze fraaie foto toch niet onthouden :-)

VZOS tijdens kerstnachtdienst 24-12-2017.

VZOS tijdens kerstnachtdienst 24-12-2017.

.

Succesvolle uitvoering oratorium Jozef

Samen met het Rijnsstreekkoor uit Katwijk heeft V.Z.O.S. een tweetal geslaagde uitvoeringen gegeven van het oratorium Jozef.

In de Nieuwe Kerk van Zierikzee genoten op zaterdag 7 oktober vele bezoekers van een toegankelijk muziekstuk over de Bijbelse figuur Jozef, geschreven door Judith Verwaard en Bert Noteboom wat door Marco den Toom op meesterlijke wijze op muziek is gezet.

Ook in Noordwijk kwamen velen naar de Oude Jeroenskerk om beide koren te horen zingen en toonden de luisteraars zich onder de indruk van het concert.

Uitvoering oratorium Jozef op 07-10-2017 Zierikzee

Na spraakmakende uitvoeringen, onder andere in de Doelen in Rotterdam, komt het oratorium ‘Jozef’ nu ook naar Zeeland.

Het Bijbelverhaal over Jozef, de (verwende) lievelingszoon van aartsvader Jacob bevat veel elementen die ook anno 2017 actueel zijn. Een kind geplaatst op een voetstuk. Jaloezie, afwijzing, verleiding, vernedering. Velen gaan er aan onderdoor. Maar bij Jozef is er ook sprake van vergeving en daardoor is herstel van onderlinge relaties mogelijk. Het is een leerzaam verhaal.

Judith Verwaard en Bert Noteboom schreven hierover een eigentijds, toegankelijk oratorium wat door Marco den Toom op meesterlijke wijze op muziek is gezet. Het oratorium leent zich uitstekend om met een groot koor en orkest te worden uitgevoerd.

Op initiatief van de Chr. gemengde zangver. V.Z.O.S. uit Oosterland o.l.v. Adriaan Hoek is het Rijnstreekkoor uit Katwijk met dirigent Jan Verhoef uitgenodigd om samen dit spektakel in Zierikzee uit te voeren. Beide koren, samen meer dan 150 zangers groot, hebben dit oratorium het afgelopen jaar ingestudeerd.

De hoofdrol van Jozef is weggelegd voor de bekende tenor Jacob Schenk uit Urk. Met medewerking van beroepsmusici van ‘l Orchestra Particolare, organist Gerard Verweij en pianist Dies van den Berg uit Bruinisse wordt het oratorium ‘Jozef’ op zaterdag 7 oktober ten gehore gebracht in de Nieuwe Kerk in Zierikzee en op 17 november in de Oude Jeroenskerk in Noordwijk.

De concerten beginnen om 20.00 uur. Kaarten voor de uitvoering in Zierikzee zijn á € 15,– verkrijgbaar bij het bestuur of via www.toegangskaartjes.nu.

Tussen 23 en 30 september zijn kaarten ook verkrijgbaar bij Textilmode, Groenendaal 21, 4307 AM Oosterland en voor zover nog beschikbaar aan de kassa van theater- en expositieruimte De Nieuwe Kerk in Zierikzee.

Afscheid secretaris

Tijdens de ledenvergadering op maandagavond 20 februari jl. namen we afscheid van onze bestuurssecretaris Geerard La Grand.

Geerard heeft vele jaren in het bestuur van V.Z.O.S. gezeten, eerst als algemeen bestuurslid en sinds 2014 als secretaris.
Tijdens een korte toespraak bedankte voorzitter Wim de Valk de aftredend secretaris en bedankte hem voor zijn inzet in de afgelopen jaren.

Geerard La Grand (r) ontvangt bij zijn afscheid als secretaris een fraaie bos bloemen.

Geerard La Grand (r) ontvangt bij zijn afscheid als secretaris een fraaie bos bloemen.

V.Z.O.S. neemt deel aan Zin(g) in Dordrecht

Met twaalf koorleden nam V.Z.O.S. zaterdag 29-10-2016 deel aan het door de K.C.Z.B. georganiseerde Zin(g) in Dordrecht. Dit werd gehouden in de Remonstrantse kerk aan de Cornelis de Wittstraat.

Doel van de dag was het samen met andere  koren uit Zuidwest Nederland kennismaken met verschillende muziekstukken.
Onder  leiding van dirigent van dienst Danny Nooteboom en begeleid door Margriet den Hartog studeerden de aanwezigen stukken in van Vivaldi, Mendelsohn, Ola Gleilo, Mark Petterson, Daniel Rouwkema en John Rutter wat aan het eind van de dag resulteerde in een heus concert.

Hoewel het nu niet direct van cd-niveau was, waren de aanwezigen niet ontevreden over het in korte tijd bereikte resultaat. Of, om een quote van de eigen dirigent Adriaan Hoek aan te halen: er zaten veel goede dingen in!

Op de foto de deelnemers met als 2e van links op de achterste rij dirigent Danny Nooteboom.

Zin(g) in Dordrecht

 

V.Z.O.S. start project-oratorium ‘Jozef’

Op 7 oktober 2017 hopen wij het oratorium ‘Jozef’ van componist Marco den Toon uit te voeren in de Nieuwe Kerk van Zierikzee. 

Hiervoor nodigen wij enthousiaste gast-zangers en gast-zangeressen uit om hier op projectbasis aan mee twee werken.

Op de volgende maandagavonden vinden de oratorium-repetities plaats: In 2016: 17 oktober en 14 november. In 2017: 16 januari, 30 januari, 13 februari, 6 maart, 27 maart, 24 april, 15 mei, 12 juni, 4 september, 25 september. Daarnaast nog een generale repetitie en uiteindelijk de uitvoering op 7 oktober 2017.

V.Z.O.S. oefent in dorpshuis Oosterhof, St. Joostdijk 27 te Oosterland op maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur.

 

VZOS neemt deel aan Middelburg VÓLkoren

Op zaterdag 4 juni neemt de Chr. Gem. Zangver. VZOS uit Oosterland voor de eerste keer deel aan Middelburg VÓLkoren.

Ons koor, dat dit jaar al weer 106 jaar bestaat, heeft een gevarieerd repertoire van toegankelijke, christelijke muziek waarmee we optreden tijdens kerkdiensten of bij bezoeken aan verzorgingscentra in de regio.

Na de Pasen zijn we onder leiding van dirigent Adriaan Hoek begonnen aan het instuderen van het oratorium Jozef van componist Marco den Toon. VZOS hoopt dit stuk in het najaar van 2017 uit te voeren. Tijdens het optreden bij Middelburg VÓLkoren zullen, naast ander liederen, enkele stukken hieruit ten gehore gebracht worden. Voor dit oratorium zijn zangers en zangeressen, al dan niet op projectbasis, van harte uitgenodigd met VZOS mee te komen doen.

Het optreden van ons koor staat gepland van 16.00 tot 17.00 uur in de Zeeuwse Concertzaal aan de Verwerijstraat 14. We worden hierbij op de piano begeleid door Gerard Verweij.

Middelburg VÓLkoren startte in 1999 en heeft zich de laatste jaren steeds verder ontwikkeld tot een zangfeest met duizenden bezoekers. En mèt de publieke belangstelling nam ook de belangstelling van koren toe. Voor deze 17e editie schreven zich maar liefst 237 koren in, waarvan er 168 een plaatsje kregen. Koren in allerlei genres: klassieke koren en popkoren, meezingkoren en kleine ensembles, gospelkoren en Shanty-koren en nog véél meer!

Deze koren zorgen voor een ongekend feestelijke sfeer in Middelburg. Op ongeveer dertig locaties in de oude binnenstad (herkenbaar aan de Beach vlaggen) verzorgen zij hun optredens: op zaterdagmiddag en de vroege avond en op zondagmiddag.

Hart van het festival is het Abdijplein, waar op zaterdag om 19.30 uur en de gezamenlijke afsluiting plaatsvindt. De toegang tot het festival is gratis. Op iedere locatie liggen programma’s gereed en er is een gratis app! Uitgebreide informatie is te vinden op www.middelburgvolkoren.nl.

poster MVK 2016